“Ευτυχώς τα όνειρα θυμούνται, πως πατρίδα είναι εκεί, που χει ρίζες η καρδιά.”
Το ιστολόγιο αυτό είναι, αφιερωμένο στο Κρυονέρι, την γενέθλια γη των απανταχού Κρυονερίτων…






Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Ο σεισμός του 1932 και οι συνέπειες του.

ΕΡΕΥΝΑ- ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ Θ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Μερική άποψη του χωριού την δεκαετία του ΄50.

Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1932 έγινε ισχυρότατος σεισμός 7 ρίχτερ με 2 ισχυρούς μετασεισμούς με επίκεντρο την Χαλκιδική. "Ο όλεθρος επέρασεν από την ατυχή Χαλκιδικήν. Νέαι δονήσεις εκρήμνισαν χθες ό,τι ήτο όρθιον. Ο Σωχός, ο Λαγκαδάς και η Νιγρίτα έπαθαν μεγάλας ζημίας. Οι ζωντανοί είναι πιο αξιολύπητοι από τους πεθαμένους." Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 28/9/1932. Ο σεισμός αυτός μαζί με αυτόν του 1978** άλλαξε οικιστικά το Κρυονέρι, στον σεισμό του 1932* οι ζημιές στο χωριό μας δεν ήταν όμοιες σε όλο τον οικισμό στον "κάτω μαχαλά" (το μέρος του οικισμού που βρίσκεται αριστερά από τον κεντρικό δρόμο που διασχίζει το 
χωριό και την πλατεία) οι καταστροφές ήταν συντριπτικά περισσότερες και πολύ μεγαλύτερες.
Ένα από τα τούρκικα σπίτια του Κρυονερίου, που σώθηκε από
 τον σεισμό του 1932, όχι όμως και από αυτόν του 1978.
Από το σεισμό  και τους ισχυρούς μετασεισμούς που ακολούθησαν εβδομήντα από τα παλιά Τούρκικα σπίτια καταστράφηκαν ο χειμώνας του ΄32 ήταν εξαιρετικά δύσκολος για τους Κρυονερίτες δείτε πως τον περιγραφή απόσπασμα από το γράμμα που παραθέτω παρακάτω,"....Τώρα είμαι καλά, δόξα το Θεό, εάν ερωτάς δια μας, σεισμό πάθαμε, τρεις μήνες έξω πλαγιάζαμε, εάν ρωτάς από το σεισμό εβδομήντα σπίτια χάλασαν, εάν ρωτάς μας έδωσαν και παράγκες καθώς και έγινε ατμός ο κόσμος που είχαν συγγενείς τους γύρευαν να μην σκοτώθηκαν και εμείς δεν είχαμε κανέναν να μας ρωτήσει, τι γίνεστε πως περνάτε ζείτε, πεθάνατε...."
Ο σεισμός του 1932 μέσα από ένα γράμμα της εποχής.
"Αγαπητέ μου πατέρα και μητέρα, εάν ερωτείται δια μας, είμαστε  πολύ καλά. Θέλομε να μάθομε δια την δική σας, πως είσθε και πως περνάτε. Τα δέοντα από την θυγατέρα σου την Βαρβάρα και από την θυγατέρα σου την Ελπίδα και από την ανεψιά σου την Μάρθα και από Τάσο και από τον Κότσο και τα δέοντα από την συμπεθέρα σου οικογενειακός και τα δέοντα από το Δημητρό οικογενειακώς.
Αγαπητέ μου πατέρα, εάν ρωτάς δια εμένα τράβηξα τέσσερις μήνες αρρώστια. Εάν ρωτάς, τρεις φορές πήγα στο ιατρό και τώρα έγινα καλά. Τώρα είμαι καλά, δόξα το Θεό, εάν ερωτάς δια μας, σεισμό πάθαμε, τρεις μήνες έξω πλαγιάζαμε, εάν ρωτάς από το σεισμό εβδομήντα σπίτια χάλασαν, εάν ρωτάς μας έδωσαν και παράγκες καθώς και έγινε ατμός ο κόσμος που είχαν συγγενείς τους γύρευαν να μην σκοτώθηκαν και εμείς δεν είχαμε κανέναν να μας ρωτήσει, τι γίνεστε πως περνάτε ζείτε, πεθάνατε. Ένα γράμμα δεν μας στέλνετε έχω πολλά να σας γράψω αλλά δεν ξέρω γράμμα τι να κάμω δώσε τα δέοντα στον αδελφό μου Χαράλαμπο και τη νύφη μου Μαρία. Δεν ξέρομε έχομε και κανένα ανίψι τι εκάνατε αυτή τι δουλειά να …… ή όχι ότι να κάνει να μας το γράψετε. Καθώς έφυγες και διάβηκες η Ελπίδα θέλει να φύγει απ' εδώ.
πίσω όψη
Τα δέοντα από το Γιακίμ οικογενειακός, τα δέοντα από τον Λια οικογενειακός, δώσε τα δέοντα τον παππού οικογενειακός, δώσε τα δέοντα στον Πατούλ οικογενειακός. Τι να σας πω και τι να σας γράψω. Αυτή την επιστολή την γράφει η ανεψιά σου Μαρία η πρώτη επιστολή που γράφει σε σένα.
Μαρία Γ.Χατζηπαπαδοπούλου
Εν Κρύα Νερά 15 Φεβρουαρίου έτος 1933." 

 Λίγα λόγια για τους σεισμούς.
Ο σεισμός είναι φαινόμενο το οποίο εκδηλώνεται συνήθως χωρίς σαφή προειδοποίηση, δεν μπορεί να αποτραπεί και παρά τη μικρή χρονική διάρκεια του, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες υλικές ζημιές στις ανθρώπινες υποδομές με επακόλουθα σοβαρούς τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινων ζωών.Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη από πλευράς σεισµικότητας και την έκτη παγκοσµίως.
Lefkada Η γεωγραφική της θέση συμπίπτει με περιοχή του πλανήτη μας όπου λαμβάνουν χώρα μεγάλα γεωτεκτονικά φαινόμενα όπως η σύγκλιση της Αφρικανικής με την Ευρω-ασιατική λιθοσφαιρική πλάκα με αποτέλεσμα τη μεγάλη σεισμικότητα που παρατηρείται στη περιοχή αυτή.
Το σοβαρότερο σεισμικό συμβάν στην Ελλάδα τα τελευταία εκατό χρόνια είναι ο σεισμός μεγέθους 7.2R που έγινε στις 12 Αυγούστου 1953 στη Κεφαλονιά. Προκάλεσε τεράστιες υλικές καταστροφές κυρίως στη Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 476 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 2412. Σε σύνολο 33.000 σπιτιών που υπήρχαν τότε στα νησιά αυτά, υπήρξαν 27.659 καταρρεύσεις, σοβαρές υλικές ζημιές σε 2.780 σπίτια και ελαφρές σε 2.394 σπίτια.
 
Παραρτήματα:
 *26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1932
Ισχυρότατος σεισμός 7 ρίχτερ με 2 ισχυρούς μετασεισμούς στη Χαλκιδική.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 28/9: Πρωτοφανείς σκηναί φρίκης και ολέθρου εις την σεισμόπληκτον Χαλκιδικήν. Ολόκληρα χωρία εις σωρούς ερειπίων. Δεν εξηκριβώθη εισέτι αριθμός νεκρών και τραυματιών.-
29/9: Οι φοβεροί σεισμοί συνετάραξαν την Χαλκιδικήν. Η Ιερισσός, το Στρατώνι, τα Νέα Ρόδα, Ίσβορος κλπ. Κατάκεινται εις σωρούς αμόρφων ερειπίων πλέον. Μία εικών από την Κόλασιν του Ντάντε. Γονείς που είδαν τα παιδιά τους να θάπτωνται υπό τα ερείπια. 30/9: Ο όλεθρος επέρασεν από την ατυχή Χαλκιδικήν. Νέαι δονήσεις εκρήμνισαν χθες ό,τι ήτο όρθιον. Ο Σωχός, ο Λαγκαδάς και η Νιγρίτα έπαθαν μεγάλας ζημίας. Οι ζωντανοί είναι πιο αξιολύπητοι από τους πεθαμμένους. Η κυβέρνησις έως τώρα έπραξε το καθήκον της. Πρέπει να νοιώσωμεν την δυστυχίαν των και να τους βοηθήσωμεν. - 1/10: Οι σεισμοί εξακολουθούν ισχυροί εις ολόκληρον την Βόρειον Χαλκιδικήν. Νέαι καταρρεύσεις και τραυματισμοί. Και η Θεσσαλονίκη πανικόβλητος. Έντρομοι οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την πόλιν ή διανυκτερεύουν εις το ύπαιθρον.

**20 ΙΟΥΝΙΟΥ 1978
Ισχυρός σεισμός 6,5 της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει στις 23.05 τη Θεσσαλονίκη. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και είχε επίκεντρο 35 χλμ. Α-ΒΑ της Θεσσαλονίκης, στο χωριό Προφήτης στη λίμνη Βόλβη. Είχε διάρκεια 15 δευτερόλεπτα και προκάλεσε πολλές ζημιές στην πόλη με αποκορύφωμα την κατάρρευση της πολυκατοικίας στην Πλατεία Ιπποδρομίου. Καταστράφηκαν 3.170 κτίρια, ενώ 14.000 άλλα υπέστησαν σοβαρές ζημίες. Σημαντικές ζημίες έπαθαν ο Λευκός Πύργος και η Ροτόντα. Οι νεκροί ήταν περισσότεροι από σαράντα. Θα θυμίσουμε τα δραματικά γεγονότα των ημερών εκείνων με δημοσιεύματα της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και φωτογραφίες τίτλων και της πολυκατοικίας που κατέρρευσε.